Lastbil c-körkort

Lastbilskörkort – en investering för framtiden

Att svara på hur mycket ett lastbilskörkort kostar är svårt. Helt klart är att det är en stor och viktig investering. Kanske är det starten på ett yrkesliv?

Slutsumman beror exempelvis på hur mycket körkunskap du har innan och hur snabbt du lär dig manövrera fordonet och kan analysera trafiksituationer och bedöma risker. Men kostnaden kommer också att påverkas av om du måste göra ditt körkortsprov mer än en gång.

Kostnaden för ett C-körkort innebär både fasta och rörliga kostnader men är en investering som kan ha stor betydelse för ditt yrkesliv. Här kan du läsa om: Att sänka kostnaden för lastbilskörkort Pris för lastbilskort på trafikskola Övriga kostnader som tillkommer för C-kort Ytterligare kostnader för YKB CSN-lån för att ta körkort Att sänka kostnaden för lastbilskörkort

Det kostar mer än dubbelt så mycket att göra körprovet för tung lastbil än för personbil. Misslyckas du med ditt prov kan det kosta dig ett par tusen för varje försök. Vänta med provet tills du är redo, så slipper du betala mer än en gång.

Absolut störst chans att lyckas med det är att genomgå en trafikutbildning på en STR-ansluten trafikskola. Pris för lastbilskort på trafikskola De flesta trafikskolor, som erbjuder utbildning för C-körkort, har en rad paketpriser du kan välja på. Ofta ingår körlektioner, teorilektioner, utbildningsmaterial, online-resurser och ibland hyra av lastbil för körprovet på Trafikverket. Det som skiljer paketen åt är ofta hur många körlektioner som ingår. Ta reda på vad som verkligen ingår i paketet innan du slår till och vad det skulle kosta att ta extra körlektioner om du behöver. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du väljer trafikskola. Övriga kostnader som tillkommer för C-kort Utöver din trafikutbildning och körkortsprovet tillkommer en rad mindre utgifter. I samband med körkortstillståndet ska du utföra både en syn- och läkarundersökning som du själv bekostar. Det tillkommer också kostnader för fotografering i samband med körkortsprovet och tillverkningen av ditt körkort.

Ytterligare kostnader för YKB Vill du utbilda dig till yrkesförare för att kunna köra godstransporter måste du ta ett Yrkeskompetensbevis, ett YKB. Det är en utbildning du går utöver körkortsutbildningen (du kan gå utbildningen parallellt med din trafikutbildning). Den omfattar 140 timmar om du är över 21 år och 280 timmar om du är under 21 år. Utbildningen avslutas med ett kunskapstest som du gör på Trafikverket. En sådan utbildning kan du själv finansiera och den kostar 30 000 kr.

För att behålla din YKB måste du sedan gå en fortbildningskurs var femte år. En sådan ligger på 35 timmar och kostar1875:/delkurs. En sådan utbildning hittar du på vår trafikskola.

MTY_skultuna

Priser

C-körkort lastbil

22 000 kr
  • Teoripaket (böcker, datatester via Elevcentralen och teorilektioner)
  • 5 körlektioner à 80 minuter
  • Uppkörning (uppvärmningslektion 40 min. samt lån av bil)